Od zapasów do… piekarni. Tak przedstawia się historia pana Józefa Miszteli, który od ponad trzech dekad serwuje tyszanom pyszne i naturalne wypieki oraz wyroby cukiernicze

Pan Józef wiązał swoją przyszłość ze sportem. Był zapaśnikiem, a później trenerem. Pod koniec lat 80., kiedy kopalnie przestały wspierać sportowców, musiał zmienić profesję. – Zacząłem się zastanawiać, co dalej. Pewnego dnia żona przyszła i powiedziała mi, że niedaleko dworca w Tychach jest do wydzierżawienia piekarnia. Miała też znajomego, świetnego piekarza, z którym do spółki wyremontowaliśmy i otwarliśmy piekarnię – wspomina.

W 1990 roku pan Józef otworzył własną piekarnię, a po dwóch latach zdobył tytuł mistrza cukiernika i piekarnictwa. – Bardzo szybko opanowałem wszystkie przepisy. Po uzyskaniu tytułu mistrza, sam mogłem szkolić przyszłe pokolenia rzemieślników. Dzisiaj chcę pomagać dzieciom i przekazywać im swoją wiedzę – zapewnia pan Józef. W piekarni i cukierni przy ul. Armii Krajowej można znaleźć pełen asortyment – od naturalnych chlebów, bułek, drożdżówek, po ciasta, torty czy produkty rzemieślnicze.

Dane teleadresowe: F.P.H Misztela | Józef Misztela 

TYSKA BAZA RZEMIEŚLNIKÓW - powrót do strony głównej>>

Tyska Baza Rzemieślników - lista obiektów

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies. Jeżeli nie chcesz, by były one zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Treść polityki prywatności, a także informacje o tym, w jaki sposób przetwarzamy Twoje dane osobowe w Urzędzie Miasta Tychy oraz jakie masz związane z tym prawa znajdziesz tutaj. Kontynuowanie przeglądania naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki, oznacza, że akceptujesz stosowanie plików cookies.