Czy wiecie, że piekarnia Wygorzele wypieka chleb nieprzerwanie już od ponad wieku?

W 1912 roku założył ją Johan Żogała, dziadek i pradziadek obecnych kontynuatorów rodzinnych tradycji. Fachu uczył się pod Lipskiem, gdzie wyjechał w wieku 15 lat. Po powrocie wybudował dom i piekarnię, do której klienci przynosili swoje własne chleby do wypieczenia. Z biegiem lat uznano jednak, że lepiej kupić chleb odpowiedniej jakości od piekarza, niż przygotowywać go samemu.

Mimo upływu lat i zmian pokoleniowych, jedno w piekarni się nie zmienia – licząca ponad 100 lat receptura.

– Dzisiaj mamy dostępnych bardzo wiele rodzajów pieczywa, ale ten podstawowy chleb i bułki do dziś robię dokładnie tak, jak nauczył mnie tego ojciec, a jego mój dziadek – mówi pan Adam Żogała, właściciel piekarni.

Pan Adam prowadzi firmę wspólnie z synem Michałem, który reprezentuje czwarte pokolenie piekarniczych tradycji w rodzinie. Obecnie, oprócz siedziby w Tychach, piekarnia ma także swoje sklepy w wielu innych miejscowościach, m.in. w Katowicach, Bytomiu czy Mysłowicach.

TYSKA BAZA RZEMIEŚLNIKÓW - powrót do strony głównej>>

Tyska Baza Rzemieślników - lista obiektów

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies. Jeżeli nie chcesz, by były one zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Treść polityki prywatności, a także informacje o tym, w jaki sposób przetwarzamy Twoje dane osobowe w Urzędzie Miasta Tychy oraz jakie masz związane z tym prawa znajdziesz tutaj. Kontynuowanie przeglądania naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki, oznacza, że akceptujesz stosowanie plików cookies.