Piekarnia Wygorzele | Adam Żogała
Czy wiecie, że piekarnia Wygorzele wypieka chleb nieprzerwanie już od ponad wieku?
W 1912 roku założył ją Johan Żogała, dziadek i pradziadek obecnych kontynuatorów rodzinnych tradycji. Fachu uczył się pod Lipskiem, gdzie wyjechał w wieku 15 lat. Po powrocie wybudował dom i piekarnię, do której klienci przynosili swoje własne chleby do wypieczenia. Z biegiem lat uznano jednak, że lepiej kupić chleb odpowiedniej jakości od piekarza, niż przygotowywać go samemu.
Mimo upływu lat i zmian pokoleniowych, jedno w piekarni się nie zmienia – licząca ponad 100 lat receptura.
– Dzisiaj mamy dostępnych bardzo wiele rodzajów pieczywa, ale ten podstawowy chleb i bułki do dziś robię dokładnie tak, jak nauczył mnie tego ojciec, a jego mój dziadek – mówi pan Adam Żogała, właściciel piekarni.
Pan Adam prowadzi firmę wspólnie z synem Michałem, który reprezentuje czwarte pokolenie piekarniczych tradycji w rodzinie. Obecnie, oprócz siedziby w Tychach, piekarnia ma także swoje sklepy w wielu innych miejscowościach, m.in. w Katowicach, Bytomiu czy Mysłowicach.
TYSKA BAZA RZEMIEŚLNIKÓW - powrót do strony głównej>>
Tyska Baza Rzemieślników - lista obiektów