13 grudnia 2019 13:13

W Zespole Szkół nr 7 w Tychach otwarto nowocześnie urządzone i wyposażone pracownie, w których młodzież będzie zdobywała umiejętności przydatne w pracy kucharza czy cukiernika. To obecnie najlepiej wyposażone szkolne pracownie w kraju.

Maszyna z kompletem rozszerzonych przystawek do mięsa, szafa mroźnicza i chłodnicza, kuchnie elektryczne ceramiczne z piekarnikiem konwekcyjnym, okapy wywiewne, piec do gotowania w niskich temperaturach, schładzarko - zamrażarkę szokową, podgrzewacz do talerzy, salamander z windą, smażalnik, temperówkę do czekolady, stół mroźniczy – to tylko cz ęść wyposażenia, jaka znalazła się w nowych i bardzo nowoczesnych pracowniach. Dla większości uczniów „gastronomików” w Polsce tak wyposażona pracownie to marzenie, dla ponad 300 uczniów  Zespołu Szkół nr 7 w Tychach to rzeczywistość.

- Dzięki nowoczesnym pracowniom nauka będzie o wiele przyjemniejsza, ale co ważniejsze, absolwenci szkoły będą posiadali wyższe kompetencje i umiejętności. Planujemy np. dodatkowe kursy i szkolenia umożliwiające uczniom zdobycie wiedzy wykraczającą poza podstawę programową dla poszczególnych zawodów, m.in. kurs carvingu, kursy przygotowania dań wegańskich i wegetariańskich, nowoczesny design potraw, dekoracje z karmelu i czekolady, kuchnia molekularna i kuchnia azjatycka – mówi Joanna Żebrowska – dyrektor w Zespole Szkół nr 7 w Tychach

Dzięki wsparciu funduszy europejskich, udało się zmodernizować dwie pracownie gastronomiczne, pracownię cukierniczą i pracownię obsługi konsumenta, w której swoje umiejętności będą mogli doskonalić uczniowie z zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych. -Cieszę się że te szkoły się zmieniają, bo z takimi urządzeniami pracuje się w najlepszych restauracjach. W Tychach uczniowie, którzy dopiero zaczynają przygodę z gotowaniem mogę się na nich uczyć zawodu, na chwilę obecną nie ma lepiej wyposażonej szkoły gastronomicznej w Polsce – mówi Tomasz Nowak – kucharz, absolwent Zespołu Szkół nr 7 w Tychach.

Oprócz pracowni, wyremontowane zostały także pomieszczania towarzyszące (zaplecza, szatnie na odzież gastronomiczną przedsionki i korytarze). - Chcieliśmy stworzyć uczniom jak najlepsze warunki do rozwijania swoich pasji i umiejętności. Patrząc dziś na nich widzę, że chyba nam się udało.  Mam nadzieje, w przyszłości pomoże im to spełniać zawodowe marzenia np. te dotyczące pracy w najlepszych restauracjach czy cukierniach w kraju, a może i na całym świecie – tego im życzę! – mówiła podczas otwarcia Aneta Moczkowska – z-ca prezydenta Tychów.

Projekt realizowany był w 2019 roku w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego na lata 2014-2020. Całkowita wartość projektu wyniosła 2 285 672,81 zł, kwota dofinansowania to 1 876 177,31 mln złotych.

 

fot. Kamil Peszat/Twoje Tychy

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies. Jeżeli nie chcesz, by były one zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Treść polityki prywatności, a także informacje o tym, w jaki sposób przetwarzamy Twoje dane osobowe w Urzędzie Miasta Tychy oraz jakie masz związane z tym prawa znajdziesz tutaj. Kontynuowanie przeglądania naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki, oznacza, że akceptujesz stosowanie plików cookies.