10 czerwca 2019 10:57

Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej w Krakowie wydał ostrzeżenie II stopnia przed upałem od 10 do 13 czerwca oraz od 15 do 16. Temperatura maksymalna w dzień od 29°C do 33°C, temperatura minimalna w nocy od 17°C do 20°C.

Podczas upałów, gdy temperatura powietrza osiąga 30°C i więcej, nasila się ryzyko udaru cieplnego i przegrzania organizmu. Dlatego w tym czasie należy otoczyć szczególną troską dzieci, osoby starsze i chore. Grupa szczególnego ryzyka: osoby starsze, dzieci, osoby długo przebywające na zewnątrz, osoby pracujące na zewnątrz. Stosowanie poniższych zasad pozwala zmniejszyć ryzyko wystąpienia udaru cieplnego lub przegrzania organizmu. 

Aby ograniczyć negatywne skutki upałów należy*:

PRZYSTOSOWANIE DOMU LUB MIESZKANIA

  • utrzymywanie temperatury powietrza w pomieszczeniach do 32°C w dzień i do 24°C w nocy
  • odsłanianie i otwieranie okien w nocy i wcześnie rano, gdy na zewnątrz temperatura powietrza jest niższa 
  • zamykanie oraz zasłanianie okien zasłonami lub żaluzjami, również w klimatyzowanych pomieszczeniach
  • wyłączanie w miarę możliwości sztucznego oświetlenia i urządzeń elektrycznych UNIKANIE UPAŁU
  • przebywanie w najchłodniejszych pomieszczeniach w domu  unikanie forsownego wysiłku fizycznego
  • unikanie wychodzenia na zewnątrz w czasie największych upałów, w szczególności między godziną 10:00 a 15:00
  • spędzanie w miarę możliwości 2-3 godz. w chłodnym miejscu (np. w klimatyzowanych budynkach użyteczności publicznej)
  • stosowanie kosmetyków z wysokim filtrem UV
  • nigdy nie należy zostawiać dzieci ani zwierząt w samochodach, nawet na chwilę

CHŁODZENIE I NAWADNIANIE ORGANIZMU

  • branie częstych, chłodnych pryszniców lub kąpieli oraz stosowanie chłodnych okładów na ciało
  • noszenie jasnych, lekkich, luźnych, bawełnianych lub lnianych ubrań oraz nakrycia głowy i okularów przeciwsłonecznych z filtrem UV
  • noszenie wygodnego i przewiewnego obuwia
  • picie dużej ilości wody
  • unikanie spożywania napojów alkoholowych 
  • spożywanie chłodnych, lekko solonych potraw oraz owoców i warzyw o wysokiej zawartości potasu (pomidory, pomarańcze, sałaty, ogórki, marchew)
  • przechowywanie żywności, szczególnie łatwo psującej się, w warunkach chłodniczych

UDZIELANIE POMOCY

  • w przypadku wystąpienia objawów, takich jak: zawroty głowy, nudności, przyspieszona akcja serca lub stan podgorączkowy, należy natychmiast udać się do chłodnego miejsca
  • do osoby, która majaczy, ma drgawki, gorącą i suchą skórę, traci przytomność, niezwłocznie należy wezwać lekarza lub pogotowie ratunkowe
  • zwilżyć twarz, ręce i nogi, a następnie zwrócić się o pomoc do najbliższego punktu opieki medycznej
  • podczas oczekiwania na przybycie lekarza lub pogotowia należy: o przenieść osobę w chłodniejsze miejsce o ułożyć na plecach z nogami i miednicą uniesionymi wyżej niż tułów o obniżać temperaturę ciała poprzez:  przyłożenie zimnych okładów w okolice szyi, pach i pachwin
  • nieprzerwane wachlowanie, o temperaturze 25-30 °C.

* Źródło: Państwowa Inspekcja Sanitarna

 

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies. Jeżeli nie chcesz, by były one zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Treść polityki prywatności, a także informacje o tym, w jaki sposób przetwarzamy Twoje dane osobowe w Urzędzie Miasta Tychy oraz jakie masz związane z tym prawa znajdziesz tutaj. Kontynuowanie przeglądania naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki, oznacza, że akceptujesz stosowanie plików cookies.