Spotkanie w ramach projektu „Tyskie Przedszkolaki Jedzą Eko-Warzywa i Owoce”
7 stycznia w godzinach 15:20 – 17.30 w sali sesyjnej Urzędu Miasta w Tychach odbędzie się spotkanie edukacyjne dla pracowników przedszkoli oraz pozostałych placówek oświatowych w ramach projektu „Tyskie Przedszkolaki Jedzą Eko-Warzywa i Owoce”, prowadzonego przez Fundację jemyeko.pl.
Na spotkaniu w tyskim magistracie poruszone zostaną zagadnienia z zakresu żywności ekologicznej i zdrowego odżywiania dzieci, ze szczególnym uwzględnieniem wpływu pozostałości chemicznych środków ochrony roślin, nawozów sztucznych, konserwantów itp. na zdrowie dzieci.
W ramach projektu „Tyskie Przedszkolaki Jedzą Eko-Warzywa i Owoce” dzieciom serwuje się podstawowe warzywa i owoce bez szkodliwych dla zdrowia chemicznych oprysków (pestycydów, herbicydów, itp.). Marchew, korzeń pietruszki, seler, ziemniaki, jabłka, cebula, biała kapusta i buraki pochodzą z certyfikowanych ekologicznych gospodarstw rolnych z województwa świętokrzyskiego.
W okresie pilotażowym w akcję włączyło się 7 przedszkoli publicznych, choć – jak podkreślają organizatorki – projekt ma charakter otwarty i każda placówka oświatowa może do niego w każdej chwili dołączyć.
Dlaczego w przedszkolnych i szkolnych stołówkach tak rzadko serwuje się ekologiczne warzywa i owoce? Najczęściej barierę stanowi tutaj ich nieco wyższa cena. Tyska inicjatywa pokazuje jednak, że i tę przeszkodę można skutecznie ominąć. Pomysłodawczyniom akcji udało się wynegocjować z rolnikami bardzo dobre stawki za produkty ekologiczne. Warzywa i owoce są obecnie dostarczane do placówek po zakontraktowanych stałych cenach. Wiele w tym zakresie zależy również on przedszkolnych intendentek, które na bieżąco otrzymują aktualną ofertę dostępnych sezonowo warzyw i owoców. Dzięki temu mogą dostosowywać menu do cennika rolników.
W ramach projektu organizowane są również spotkania edukacyjne z rodzicami na temat zdrowego odżywiania. Ich cel jest jeden: przedstawienie wpływu chemicznych oprysków warzyw i owoców na nasze zdrowie oraz pozytywne efekty zdrowotne włączania do swojego codziennego menu warzyw i owoców ekologicznych.
Projekt
„Tyskie Przedszkolaki Jedzą Eko-Warzywa i Owoce” powstał dzięki zaangażowaniu tyszanek
Joanny Plazy, Anny Pawelec i Magłorzaty Ziai.
W planach jest utworzenie strony internetowej, na której tyskie przedszkola,
biorące udział w projekcie, umieszczać będą sprawdzone przepisy na zdrowe
posiłki z wykorzystaniem warzyw i owoców.
Plan spotkania
15:20 –
15:30
Rejestracja uczestników
15:30 –
15:40
Przywitanie uczestników, informacja o projekcie „Tyskie Przedszkolaki Jedzą
Eko-Warzywa Owoce” – Anna Pawelec i Joanna Plaza, Fundacja jemyeko.pl w Tychach
15:40 –
16:10
System rolnictwa ekologicznego – zasady i korzyści dla środowiska i ludzi –
Klaudia Plewka, pracownik ds. certyfikacji w jednostce certyfikującej Centrum
Jakości AgroEko Sp. z o. o. w Warszawie
16:10 –
16:30
Wpływ pestycydów i sztucznych dodatków do żywności na zdrowie dzieci –
Katarzyna Wrzos, psychodietetyk
16:30 –
16:45
Przerwa „kawowa”
16:45 –
17:20
Skąd się biorą choroby i czy można zapobiec ich rozwojowi – Jerzy Maslanky,
dietetyk, propagator ekomedycyny (medycyny środowiskowej)
17:20 –
17:30
Zakończenie spotkania