2 grudnia 2013 8:57

Napitki i jadło na stołach książąt, szlachty i poddanych to temat VII Tyskiego Sympozjum Historycznego, które odbędzie się 6 grudnia w sali ekspozycyjnej muzeum przy ul. Katowickiej 9.

Tegoroczne sympozjum organizowane jest we współpracy z Kompanią Piwowarską i Instytutem Badań Regionalnych Biblioteki Śląskiej. Partnerami są Uniwersytet Śląski i Archiwum Państwowe w Katowicach.

 

Tegoroczne sympozjum wpisuje się w obchody 400 lat Browaru w Tychach. Po raz pierwszy wśród prelegentów konferencji znajdą się goście z zagranicy.

 

Program VII Tyskiego Sympozjum Historycznego

 

10.00 – 10.15
Otwarcie konferencji (M. Lipok-Bierwiaczonek, R. Kaczmarek, M. Walędzińska – Półtorak)

 

10.15 – 10.45
Jerzy Sperka (Uniwersytet Śląski, Instytut Historii)
Jadło na stołach w średniowiecznej Polsce

 

10.45 – 11.15
Piotr Greiner (Archiwum Państwowe w Katowicach)
Menu książąt pszczyńskich

 

11.15 – 11.30

Przerwa kawowa

 

11.30 – 12.00
Maria Lipok – Bierwiaczonek (Muzeum Miejskie w Tychach)
Jadło i napoje na stołach chłopów i mieszkańców osiedli robotniczych na Górnym Śląsku w XIX i na początku XX wieku

 

12.00 – 12.30
Mirosław Węcki, Ryszard Kaczmarek (Uniwersytet Śląski, Instytut Historii)
Wojenny jadłospis. Co Górnoślązak w kuchni polowej podczas wojen światowych znajdował?

 

12.30 – 13.00

Przerwa obiadowa

 

13.00 – 13.30
Jakub Grudniewski (Uniwersytet Śląski, Instytut Historii)
400 lat browaru w Tychach. Najstarszy dokument poświadczający warzenie i wyszynk piwa w Tychach

 

13.30 – 14.00
Bożena Czwojdrak (Uniwersytet Śląski, Instytut Historii)
Napitki w średniowiecznej Polsce

 

14.00 – 14.30
Krzysztof Boroda, Piotr Guzowski (Instytut Historii i Nauk Politycznych, Uniwersytet w Białymstoku)
Rola produkcji piwa w gospodarce Królestwa Polskiego w XVI wieku

 

14.30 – 14.45

Przerwa kawowa

 

14.45 – 15.10
Dariusz Złotkowski (Akademia im. Jana Długosza w Częstochowie)
Produkcja i konsumpcja piwa w Częstochowie na przełomie XIX i XX wieku

 

15.10 – 15.35
Roman Smolorz (Stadtarchiv Regensburg)
Przemysłowa produkcja piwa w Bawarii i nowe zwyczaje konsumentów w XIX i na początku XX wieku

 

15.35 – 16.00
Ales Zaricky (Uniwersytet w Ostrawie)
Rewolucja piwna w Czechach. Dzieje pilznera w XIX i na początku XX wieku

 

16.00 – 16.30
Tomasz Dudek (Kompania Piwowarska)
Budowa i etapy rozbudowy Browaru Książęcego w Tychach w latach 1861 – 1929

 

16.30 – 16.45
Taduesz Rusek (Kompania Piwowarska)
Marka TYSKIE i „Księstwo Piwne" na Śląsku

 

16.45 – 17.15
Dyskusja i podsumowanie konferencji

 

Osoby zainteresiowane wzięciem udziału w sympozjum, proszone są o kontakt z Działem Upowszechniania i Promocji Muzeum Miejskiego w Tychach, tel. 32 327 18 20-21, wew. 27, e-mail: j.kucz@muzeum.tychy.pl

 

Na pierwszą część sympozjum, tj. od godz. 10.00 do godz. 12.30, nie ma już wolnych miejsc.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies. Jeżeli nie chcesz, by były one zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Treść polityki prywatności, a także informacje o tym, w jaki sposób przetwarzamy Twoje dane osobowe w Urzędzie Miasta Tychy oraz jakie masz związane z tym prawa znajdziesz tutaj. Kontynuowanie przeglądania naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki, oznacza, że akceptujesz stosowanie plików cookies.