VII Tyskie Sympozjum Historyczne
Napitki i jadło na stołach książąt, szlachty i poddanych to temat VII Tyskiego Sympozjum Historycznego, które odbędzie się 6 grudnia w sali ekspozycyjnej muzeum przy ul. Katowickiej 9.
Tegoroczne sympozjum organizowane jest we współpracy z Kompanią Piwowarską i Instytutem Badań Regionalnych Biblioteki Śląskiej. Partnerami są Uniwersytet Śląski i Archiwum Państwowe w Katowicach.
Tegoroczne sympozjum wpisuje się w obchody 400 lat Browaru w Tychach. Po raz pierwszy wśród prelegentów konferencji znajdą się goście z zagranicy.
Program VII Tyskiego Sympozjum Historycznego
10.00 – 10.15
Otwarcie konferencji (M. Lipok-Bierwiaczonek, R. Kaczmarek, M. Walędzińska – Półtorak)
10.15 – 10.45
Jerzy Sperka (Uniwersytet Śląski, Instytut Historii)
Jadło na stołach w średniowiecznej Polsce
10.45 – 11.15
Piotr Greiner (Archiwum Państwowe w Katowicach)
Menu książąt pszczyńskich
11.15 – 11.30
Przerwa kawowa
11.30 – 12.00
Maria Lipok – Bierwiaczonek (Muzeum Miejskie w Tychach)
Jadło i napoje na stołach chłopów i mieszkańców osiedli robotniczych na Górnym Śląsku w XIX i na początku XX wieku
12.00 – 12.30
Mirosław Węcki, Ryszard Kaczmarek (Uniwersytet Śląski, Instytut Historii)
Wojenny jadłospis. Co Górnoślązak w kuchni polowej podczas wojen światowych znajdował?
12.30 – 13.00
Przerwa obiadowa
13.00 – 13.30
Jakub Grudniewski (Uniwersytet Śląski, Instytut Historii)
400 lat browaru w Tychach. Najstarszy dokument poświadczający warzenie i wyszynk piwa w Tychach
13.30 – 14.00
Bożena Czwojdrak (Uniwersytet Śląski, Instytut Historii)
Napitki w średniowiecznej Polsce
14.00 – 14.30
Krzysztof Boroda, Piotr Guzowski (Instytut Historii i Nauk Politycznych, Uniwersytet w Białymstoku)
Rola produkcji piwa w gospodarce Królestwa Polskiego w XVI wieku
14.30 – 14.45
Przerwa kawowa
14.45 – 15.10
Dariusz Złotkowski (Akademia im. Jana Długosza w Częstochowie)
Produkcja i konsumpcja piwa w Częstochowie na przełomie XIX i XX wieku
15.10 – 15.35
Roman Smolorz (Stadtarchiv Regensburg)
Przemysłowa produkcja piwa w Bawarii i nowe zwyczaje konsumentów w XIX i na początku XX wieku
15.35 – 16.00
Ales Zaricky (Uniwersytet w Ostrawie)
Rewolucja piwna w Czechach. Dzieje pilznera w XIX i na początku XX wieku
16.00 – 16.30
Tomasz Dudek (Kompania Piwowarska)
Budowa i etapy rozbudowy Browaru Książęcego w Tychach w latach 1861 – 1929
16.30 – 16.45
Taduesz Rusek (Kompania Piwowarska)
Marka TYSKIE i „Księstwo Piwne" na Śląsku
16.45 – 17.15
Dyskusja i podsumowanie konferencji
Osoby zainteresiowane wzięciem udziału w sympozjum, proszone są o kontakt z Działem Upowszechniania i Promocji Muzeum Miejskiego w Tychach, tel. 32 327 18 20-21, wew. 27, e-mail: j.kucz@muzeum.tychy.pl
Na pierwszą część sympozjum, tj. od godz. 10.00 do godz. 12.30, nie ma już wolnych miejsc.