5 marca 2013 10:38

Od 25 lutego do 2 marca b.r. w II Liceum Ogólnokształcącym z Oddziałami Integracyjnymi im. C. K. Norwida w Tychach gościła dwudziestoosobowa grupa młodzieży z Belgii i Węgier w ramach projektu "Dwindling Resources – Groving Challenges".

W projekcie uczestniczą również szkoły z Niemiec, Islandii, Wielkiej Brytanii, Norwegii i Estonii. Projekt realizowany jest dzięki wsparciu programu UE COMENIUS – Partnerskie Projekty Szkół. Językiem roboczym jest język angielski. Koordynatorką projektu z ramienia tyskiej szkoły jest mgr Ewa Kubas – nauczycielka języka angielskiego. Podczas pobytu w Polsce młodzież pracowała nad zagadnieniami związanymi z wyzwaniami żywnościowymi wobec wzrastającej liczby ludności świata. Przez trzy dni uczestnicy podzieleni na 5 ośmioosobowych grup pracowali warsztatowo nad następującymi problemami:

  • zmiany w sposobach odżywiania się od czasów najdawniejszych do dziś
  • wpływ wzrostu liczby ludności na sposób jej pozyskiwania i dietę – rys historyczny
  • czynniki wpływające na zmiany w sposobie żywienia współcześnie
  • zrównoważona produkcja żywności
  • czy przeżyjemy bez bananów? – rola importu i eksportu żywności

W realizacji tematu ważną rolę odegrały: wizyta w Muzeum Archeologicznym w Krakowie oraz wykład dr. hab. inż. Rafała Barańskiego "Żywność genetycznie modyfikowana – szanse i zagrożenia"  w Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.

 

Prezentacje multimedialne – owoce pracy poszczególnych grup – będą dostępne na stronie internetowej II Liceum Ogólnokształcącego w Tychach. Goście zwiedzili również Kraków oraz Państwowe Muzeum Auschwitz – Birkenau.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies. Jeżeli nie chcesz, by były one zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Treść polityki prywatności, a także informacje o tym, w jaki sposób przetwarzamy Twoje dane osobowe w Urzędzie Miasta Tychy oraz jakie masz związane z tym prawa znajdziesz tutaj. Kontynuowanie przeglądania naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki, oznacza, że akceptujesz stosowanie plików cookies.