20 kwietnia 2012 7:45

W 12 tyskich przedszkolach dzieci będą siały, sadziły, dbały o ogródek, a potem samodzielnie przygotowywały zdrowe posiłki z warzyw i owoców. To pierwsza taka kampania społeczna w Polsce, inspiracją dla Tychów był projekt amerykańskich studentów „Project Sprout” i wyniki badań Światowej Organizacji Zdrowia, z których wynika, że co piąte europejskie dziecko cierpi z powodu otyłości.

 

Celem programu „Małe ogródki” jest poszerzenie świadomości zdrowego odżywiania począwszy od najmłodszych - przedszkolaków, a skończywszy na całych rodzinach. Kampania skonstruowana jest w formie praktycznego programu edukacyjnego dla przedszkolaków. Dzieci uczą się w nim, poprzez samodzielną uprawę warzyw i owoców oraz przygotowywanie zdrowych posiłków, o związku jedzenia ze zdrowiem.

 

- Jako matka 4-latka nie umiem zdrowo gotować, od kogo więc moje dziecko miałoby się tego nauczyć? Pomyślałam, że byłoby super gdyby mój syn zdobył tę wiedzę i umiejętności w przedszkolu. Tak zrodził się pomysł na „Małe ogródki” - mówi Katarzyna Woch z Wydziału Informacji, Promocji i Współpracy z Zagranicą Urzędu Miasta Tychy.

 

Zalet projektu jest znacznie więcej. Dzieci mając bliski kontakt z przyrodą, zdobywają wiedzę na temat uprawy roślin jadalnych oraz uczą się współpracy.

 

- Chcemy, by już najmłodsi mieszkańcy Tychów wiedzieli, co zyskujemy jedząc warzywa i owoce, jak komponować i przygotowywać zdrowe posiłki oraz jak świadomie się odżywiać. To właśnie w przedszkolu kształtują się u dzieci nawyki żywieniowe na całe życie- podkreśla Daria Szczepańska, z-ca prezydenta Tychów.

 

Pomysłodawcy kampanii mają także nadzieję, że poprzez dzieci uda dotrzeć się także do ich rodziców, aby propagować ideę zdrowego jedzenia wśród wszystkich mieszkańców Tychów.

 

- Na całym świecie, począwszy od Stanów Zjednoczonych, poprzez Europę, Azję aż do Afryki, różne organizacje i lokalne samorządy wprowadzają programy, których celem jest zakorzenienie prawidłowych nawyków żywieniowych wśród dzieci poprzez uprawę roślin. Chcemy pokazać, że w Polsce też takie programy można i co ważniejsze udaję się realizować - dodaje Daria Szczepańska.  

Do 30 kwietnia będą trwały prace przy zakładaniu ogródków.  Każde przedszkole miało możliwość wyboru projektu ogródka – mała szklarnia/folia lub ogródek otwarty. Dzieci będą uprawiały: ogórki, pomidory, sałatę, cebulę, kapustę, pietruszkę, rzodkiewkę, marchew, słonecznik, truskawki, poziomki, lawendę, tymianek, szałwię, fasolę, maliny, porzeczki, borówki, jeżyny, miętę, melisę, oregano.

 

Oprócz tego, będą organizowane różne imprezy miejskie skierowane do mieszkańców, dotyczące zdrowego odżywiania. Tyscy urzędnicy zachęcają także do współpracy wolontariuszy. 

 

- Chcemy współpracować z firmami związanymi z ogrodnictwem, zdrową żywnością lub z promocją tego aspektu życia. Poszukujmy osób i firm zaangażowanych społecznie, wolontariuszy, sponsorów, którzy będą wspierać tę ideę i włączą się w działania. W chwili obecnej rozpoczęliśmy współpracę z programem „Zdrowy Przedszkolak” i z wolontariuszami z Centrum Integracji Społecznej w Tychach, którzy będą pomagali w utrzymaniu i pielęgnacji ogródków- mówi Katarzyna Woch.

 

Na założenie ogródków w 12 przedszkolach miasto wydało blisko 40 tysięcy złotych.

 

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies. Jeżeli nie chcesz, by były one zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Treść polityki prywatności, a także informacje o tym, w jaki sposób przetwarzamy Twoje dane osobowe w Urzędzie Miasta Tychy oraz jakie masz związane z tym prawa znajdziesz tutaj. Kontynuowanie przeglądania naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki, oznacza, że akceptujesz stosowanie plików cookies.