Moja babcia gotowała dla Gierka

Informacje

O imprezie

  • Miejsce wydarzenia: Muzeum Miejskie w Tychach | pl. Wolności 1

Śląska kuchnia bez tajemnic, czyli o jednoczącej mocy talerza. Ta sentymentalna podróż do czasów dzieciństwa przeżytego w latach 80. w Rybniku zapoznaje z charakterystycznymi daniami kuchni śląskiej i kuchni czasów PRL–u. Książka zawiera 95 domowych przepisów wykorzystywanych od pokoleń, zgromadzonych przez autora i jego mamę, Annę Szojer. Można znaleźć unikatowe receptury na kultowe ciasta i desery z prywatnego archiwum kucharki weselnej. Towarzyszą im barwne fotografie, pobudzające apetyt.

Podczas spotkania będzie można zakupić książkę w specjalnej cenie oraz zdobyć podpis autora.

Aleksander Szojer – absolwent I Liceum Ogólnokształcącego w Rybniku, który na co dzień pomaga wyjść z kryzysu jako terapeuta i trener. Jego pasją jest odkrywanie regionalnych potraw i ludzi, którzy je przyrządzają. Relacje ze swoich wojaży, przepisy oraz kulinarne podpowiedzi publikuje w „Kukbuku” oraz na posmakujswiata.pl. Wraz z Anną Jassem wydał w 2020 Japoński rok od kuchni – przewodnik po domowej kuchni i zwyczajach Japończyków.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies. Jeżeli nie chcesz, by były one zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Treść polityki prywatności, a także informacje o tym, w jaki sposób przetwarzamy Twoje dane osobowe w Urzędzie Miasta Tychy oraz jakie masz związane z tym prawa znajdziesz tutaj. Kontynuowanie przeglądania naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki, oznacza, że akceptujesz stosowanie plików cookies.