Mądre dokarmianie ptaków zimą to regularne wykładanie ptakom nieprzetworzonego, naturalnego i czystego pokarmu od momentu wystąpienia silnych mrozów i opadów śniegu do czasu pojawienia się jego naturalnych źródeł, w stałym i zabezpieczonym przed zamakaniem i drapieżnikami miejscu. Należy pamiętać o kilku zasadach:
Czym karmić ptaki?
Niesolone nasiona słonecznika, ziarno pszenicy, orzechy włoskie, żołędzie i wszelkie nasiona wysokotłuszczowe to doskonały pokarm na trudne, zimowe dni, który przyciągnie zarówno: sikory, kowaliki, wróble, mazurki, szczygły, grubodzioby czy dzwońce, ale też ptaki krukowate (kawki, gawrony, sroki, sójki) i gołębie.
Od kiedy i jak?
Od nastania mrozów/śniegu aż do nadejścia roztopów. Ptaki bardzo szybko przyzwyczajają się, że znajdują pokarm w tym samym miejscu i czekają na niego, porzucając inne źródła. Stąd brak nowej porcji w karmniku może skończyć się dla nich tragicznie.
Czego nie robić?
- nie podajemy ptakom chleba ani resztek z naszego stołu – doprawiane, solone pokarmy mogą im poważnie zaszkodzić
- nie przesadzamy z ilością wysypywanego pokarmu, ponieważ niezjedzony i zalegający gnije, stając się siedliskiem bakterii i groźnych dla ptaków chorób
- nie podajemy spleśniałego, zepsutego, mokrego i zmarzniętego pożywienia, gdyż powoduje ono uszkodzenie przewodu pokarmowego i naraża zwierzęta na cierpienie
- nie zaśmiecamy terenu odpadkami, miejsce dokarmiania nie jest śmietnikiem.
Jeśli nie masz możliwości „mądrego dokarmiania” ptaków, lepiej nie rób tego w ogóle.