Technikum nr 6

Informacje

Szkoła szczyci się wieloletnią tradycją -  powstała w 1949 roku jako Technikum Przemysłu Browarniczego.

Szkoła jako jedna z pierwszych szkół ponadgimnazjalnych w Tychach wprowadziła Dziennik Elektroniczny.

Dysponujemy dobrze wyposażonymi pracowniami gastronomicznymi; nowoczesną pracownią hotelarską; salą obsługi konsumenta; nowoczesną pracownią cukierniczą i piekarską; laboratorium analitycznym; pracownią informatyczną; salami gimnastycznymi;  siłownią...

Młodzież w ramach programu Leonardo da Vinci  odbywała praktyki na Malcie, we Włoszech, w Norwegii, na Cyprze i na Majorce.

W ramach programu Erasmus+ uczniowie odbywają praktykę w Portugalii.

Nasi absolwenci otrzymują propozycje zatrudnienia nie tylko w Polsce ale również w krajach Unii Europejskiej.

Szkoła jest Ośrodkiem Egzaminacyjnym do przeprowadzania egzaminów zewnętrznych potwierdzających kwalifikacje zawodowe w zawodach: technik żywienia i usług gastronomicznych, technik hotelarstwa, piekarz, cukiernik oraz kucharz.

Od wielu lat uczniowie biorą udział i zajmują wysokie miejsca w OGÓLNOPOLSKIEJ OLIMPIADZIE  WIEDZY  O  ŻYWNOŚCI. Górne lokaty oprócz nagród pozwalają zwycięzcom na wybór kilkunastu uczelni w Polsce bez egzaminów wstępnych.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies. Jeżeli nie chcesz, by były one zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Treść polityki prywatności, a także informacje o tym, w jaki sposób przetwarzamy Twoje dane osobowe w Urzędzie Miasta Tychy oraz jakie masz związane z tym prawa znajdziesz tutaj. Kontynuowanie przeglądania naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki, oznacza, że akceptujesz stosowanie plików cookies.