21 kwietnia 2021, 9:49:22

Bioodpady stanowią większość naszych domowych śmieci. Dla mieszkańców, którzy posiadają przydomowy ogródek, kompostowanie jest doskonałą alternatywą, żeby je zagospodarować.

Zdjęcie kosza na odpady bio-kuchenne, pełnego odpadków warzywnych.

Dlaczego warto  kompostować?

Kompost jest dobrym i naturalnym nawozem oraz doskonałym sposobem na wykorzystanie odpadów roślinnych. Jest także tanią i łatwą do uzyskania alternatywą dla obornika. Naprawdę warto w swoim ogrodzie zbudować najprostszy kompostownik i wykorzystywać uzyskiwany w nim nawóz kompostowy do uprawy roślin. Co ważne, niezależnie od zastosowanych ilości, kompost nie ma szkodliwego wpływu na rośliny, użytkowników ogrodu oraz żyjące w nim zwierzęta. Dzięki kompostowaniu można też znacznie zmniejszyć ogólną ilość odpadów, kierowanych na składowiska i przy okazji zapłacić mniej za wywóz odpadów.

Kompostowanie – jak zacząć? 

Kompostownik zakładamy od wiosny do jesieni, przy dodatnich temperaturach. Miejsce w ogrodzie, gdzie chcemy kompostować, powinno być osłonięte od wiatru i zacienione oraz nieco wzniesione tak, aby woda opadowa nie zalewała powstającego kompostu. Kompostownik można kupić gotowy lub wykonać go samodzielnie, np.  z desek, drewnianych palet lub metalowej siatki, pamiętając jednak  o właściwym przepływie powietrza.

Zasady kompostowania odpadów

Co wrzucamy do kompostownika? Większość odpadów kuchennych i ogrodowych, takich jak: resztki owoców i warzyw, resztki roślinne, rozgniecione skorupki z jaj, fusy z kawy i herbaty, gałązki żywopłotów, ziemię z doniczek i skrzynek, przekwitnięte kwiaty, liście, skoszoną trawę, nadziemne części chwastów, niezadrukowany papier (papier śniadaniowy, chusteczki, serwetki, tektura itp.), a także słomę i siano. Co miesiąc należy przemieszać zawartość kompostownika w celu dostarczenia powietrza oraz dotarcia mikroorganizmów do wszystkich warstw kompostu. Prawidłowo prowadzony kompostownik ma zapach ściółki leśnej.  Jeżeli w kompoście wyczuwalny jest zapach zgnilizny znaczy to, że kompost jest zbyt wilgotny i powinniśmy go mieszać częściej. Z drugiej strony, jeżeli kompost jest zbyt suchy, należy go polać wodą. W taki sposób powstaje nawóz organiczny o doskonałych właściwościach, zawierający niezbędne i łatwo przyswajalne przez rośliny składniki. 

Co można kompostować?

Czego nie można wrzucać do kompostownika? 

  • miękkie części roślin,
  • liście,
  • skoszoną trawę,
  • nadziemne części chwastów,
  • drobne gałęzie,
  • ziemię z doniczek i skrzynek,
  • resztki owoców i warzyw, oprócz cytrusów, których skórki przesiąknięte są chemicznymi środkami konserwującymi,
  • przekwitnięte kwiaty,
  • rozgniecione skorupki z jaj,
  • fusy z kawy i herbaty,
  • niezadrukowany papier (papier śniadaniowy, chusteczki, serwetki, tektura itp.).
  • resztek roślin porażonych chorobami lub nadgniłych,
  • resztek mięsa, kości, ości,
  • warzyw gotowanych w wywarach mięsnych,
  • zepsutej żywności,
  • płynnych resztek jedzenia,
  • odchodów zwierzęcych,
  • tkanin, materiałów nieorganicznych,
  • zadrukowanego papieru,
  • niedopałków papierosów.


Za kompostowanie niższa opłata za wywóz śmieci 

Mieszkańcy domków jednorodzinnych, którzy zdecydują się na samodzielne kompostowanie bioodpadów, zapłacą miesięcznie o 2 zł mniej od osoby za wywóz śmieci.   

Skorzystanie z niższej opłaty wiąże się ze złożeniem nowej deklaracji. Decyzja o samodzielnym kompostowaniu powoduje też ważną zmianę. Gmina nie zapewni odbioru odpadów kuchennych i zielonych spod posesji. Zgłoszone kompostowanie podlega także kontroli ze strony Urzędu Miasta Tychy. 

Ile zapłacę - sprawdź jak kształtują się opłaty za odbiór śmieci w Tychach. 

Powrót na stronę ODPADY.

Nasza witryna wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych. Jeżeli nie chcesz, by były one zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Dowiedz się w jaki sposób przetwarzamy Twoje dane osobowe w Urzędzie Miasta Tychy oraz jakie masz związane z tym prawa. WEJDŹ » ×