Porządki w kuchni
Miejscem w naszym domu, w którym powstaje najwięcej odpadów, jest z całą pewnością kuchnia. Robiąc w niej porządki, warto poznać zasady, zgodnie z którymi należy segregować kuchenne odpady.
Tym bardziej, że segregacja obowiązuje każdego, a wyrobienie w sobie właściwych nawyków nie musi być wcale trudne.
Gdzie wyrzucić przeterminowaną żywność czy stary olej?
Przede wszystkim dbamy o to, by kupione produkty zużyć przed upływem daty ważności. Niestety, jak pokazują statystyki, wyrzucamy coraz więcej odpadów związanych z jedzeniem. Dlatego ważne jest, żeby przeterminowane: mąki, kasze, makarony, różnego rodzaju owocowe i warzywne przetwory trafiły do brązowego pojemnika lub worka na odpady bio - kuchenne. Co istotne, wyrzucamy je bez opakowania.
Torebki po mące czy ryżu trafiają do niebieskiego pojemnika/worka na papier, a słoiki po przetworach do zielonego pojemnika/worka na szkło. Natomiast puszki czy zakrętki ze słoików wrzucamy do żółtego pojemnika/worka na tworzywa sztuczne i metale, podobnie jak opakowania wielomateriałowe, czyli wykonane co najmniej z dwóch rożnych materiałów, których nie można rozdzielić – kartony po płynnej żywności (np. po soku, mleku, produktach mlecznych), torebki wyłożone folią aluminiową (np. po przyprawach, zupach). Co ważne, nie trzeba myć bardzo dokładnie słoików czy puszek, wystarczy je opłukać. Dwuetapowo pozbywamy się także np. kapsułek z kawą do ekspresu. Najpierw fusy z kawy wyrzucamy do brązowego pojemnika/worka na odpady bio-kuchenne, a następnie puste kapsułki do żółtego pojemnika/worka na tworzywa sztuczne i metale.
Ważny jest także sposób wyrzucania tłuszczów roślinnych, olejów i oliwy. Wyrzucamy je do pojemnika/worka brązowego na odpady bio-kuchenne, wcześniej zlewając do oryginalnego opakowania. Niewielkie ilości tłuszczu pozostające po smażeniu na patelni, można usunąć ręcznikiem papierowym, który wyrzucamy do szarego pojemnikana odpady pozostałe po segregacji (tzw. zmieszane).
Do brązowych pojemników/worków na odpady bio-kuchenne wyrzucamy także odpady pochodzenia roślinnego, obierki po owocach i warzywach, skórki od bananów, resztki owoców cytrusowych, odpady kuchenne (resztki żywności, fusy po kawie i herbacie), stary chleb, przeterminowane wyroby cukiernicze, ciasta, drożdżówki, itp., jajka, skorupki jaj.
Garnki i patelnie
Zniszczone naczynia kuchenne: aluminiowe, blaszane, metalowe i emaliowane, takie jak:
garnki, patelnie, blachy, miski, miseczki; sztućce: noże, widelce, łyżki; jak również akcesoria kuchenne typu: wyciskacze do czosnku, chochle metalowe, ostrzałki do noży, tarki wyrzuca się do żółtego pojemnika/worka na tworzywa sztuczne i metale. Można je również oddać do Punktu Selektywnego Zbierania Odpadów Komunalnych (tzw. PSZOK-u).
Szklane naczynia
Choć wydawać by się mogło, że jako odpad szklany powinny trafić do zielonego pojemnika/worka tak jak szklane butelki czy słoiki - tak nie jest. Problem polega na tym, iż produkty te różnią się od siebie składem chemicznym, co ma znaczenie przy ich ponownym przetwarzaniu. Temperatura topienia tych materiałów różni się między sobą, a piece w których topiona jest stłuczka szklana są zaprojektowane specjalnie dla danego rodzaju produktu. Dlatego też szklanki, kieliszki i inne szklane naczynia, w tym również te rozbite, muszą trafić do szarego pojemnika na odpady pozostałe po segregacji (tzw. „zmieszane”), podobnie jak: zastawa stołowa, ceramiczne kubki i talerze czy naczynia żaroodporne. Te ostatnie przyjmuje też bezpłatnie PSZOK.
Gąbka do naczyń
Gąbkę do naczyń można uznać za odpad nietypowy, gdyż wiele osób w pierwszych odruchu wyrzuciłoby ją do pojemnika na tworzywa sztuczne i metale, a musi ona trafić do szarego pojemnika przeznaczonego na odpady pozostałe po segregacji (tzw. „zmieszane”).
Zepsuty sprzęt agd
Zepsuty mikser, blender, młynek do kawy, mikrofalówka czy lodówka oraz inne sprzęty kuchenne tego typu to tzw. elektroodpady. Jest kilka możliwości, żeby je bezpiecznie wyrzucić:
- mieszkaniec bloku: może zostawić elektroodpady pod altaną śmietnikową w wyznaczonym miejscu – harmonogramem odbioru dysponuje spółdzielnia/zarządca nieruchomości (taki odbiór odbywa się 1 raz w tygodniu);
- mieszkaniec domu jednorodzinnego – może wystawić je przed dom w terminie zgodnym z harmonogramem wywozu odpadów (w ramach zbiórki wielkogabarytów) (odbiór odbywa się 1 raz w roku);
- każdy mieszkaniec za okazaniem dowodu osobistego może oddać elektroodpady bezpłatnie do jednego z dwóch PSZOK-ów, znajdujących się w Tychach na ul. Serdecznej i Katowickiej;
- każdy mieszkaniec może oddać je bezpłatnie do sklepu, hurtowni - sklep dostarczający do domu nowy sprzęt ma obowiązek bezpłatnie odebrać stare urządzenie.
Rodzaj odpadu |
Gdzie wyrzucić? |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
WYSZUKIWARKA ODPADÓW
W razie wątpliwości, gdzie powinien trafić dany odpad, warto skorzystać z wyszukiwarki, którą można znaleźć na stronie www.master.tychy.pl oraz w EcoHarmonogramie.
Powrót na stronę ODPADY.