Małe ogródki - warsztaty kulinarne 2013
12 sierpnia 2015 11:54
W czerwcu 2013, kampania Małe Ogródki zorganizowała warsztaty kulinarne dla pracowników tyskich przedszkoli. Uczestniczyły w nich kucharki, intendentki, nauczycielki i dyrektorki z placówek nr 6, 8, 14, 17, 20, 21, 25 i 29.
W ciągu 2 dni niezwykle intensywnego szkolenia,uczyliśmy się w jaki
sposób podnosić walor zdrowotny posiłków poprzez: naturalne przyprawy,
eliminowanie sztucznych wzmacniaczy smaku, zmniejszanie ilości tłuszczu,
zastępowanie smażenia pieczeniem orazjak prawidłowo komponować i
bilansować dietę.
Ćwiczyliśmy na daniach wegetariańskich, w związku z nową erą żywienia
w przedszkolach i wprowadzeniem tej diety jako pełnowartościowej i
pełnoprawnej obok diety mięsnej. Zgłębialiśmy jednak również sposoby
doskonalenia diety tradycyjnej.
Zapraszamy do lektury opracowania
stworzonego na potrzeby warsztatów przez naszych nauczycieli - Hannę
Stolińską i Piotra Henschke (autora książki kucharskiej: „W malinowym
chruśniaku”).