12 sierpnia 2015 11:54

W czerwcu 2013, kampania Małe Ogródki zorganizowała warsztaty kulinarne dla pracowników tyskich przedszkoli. Uczestniczyły w nich kucharki, intendentki, nauczycielki i dyrektorki z placówek nr 6, 8, 14, 17, 20, 21, 25 i 29.

W ciągu 2 dni niezwykle intensywnego szkolenia,uczyliśmy się w jaki sposób podnosić walor zdrowotny posiłków poprzez: naturalne przyprawy, eliminowanie sztucznych wzmacniaczy smaku, zmniejszanie ilości tłuszczu, zastępowanie smażenia pieczeniem orazjak prawidłowo komponować i bilansować dietę.

Ćwiczyliśmy na daniach wegetariańskich, w związku z nową erą żywienia w przedszkolach i wprowadzeniem tej diety jako pełnowartościowej i pełnoprawnej obok diety mięsnej. Zgłębialiśmy jednak również sposoby doskonalenia diety tradycyjnej.
Zapraszamy do lektury opracowania stworzonego na potrzeby warsztatów przez naszych nauczycieli - Hannę Stolińską i Piotra Henschke (autora książki kucharskiej: „W malinowym chruśniaku”).

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies. Jeżeli nie chcesz, by były one zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Treść polityki prywatności, a także informacje o tym, w jaki sposób przetwarzamy Twoje dane osobowe w Urzędzie Miasta Tychy oraz jakie masz związane z tym prawa znajdziesz tutaj. Kontynuowanie przeglądania naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki, oznacza, że akceptujesz stosowanie plików cookies.